Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / Budite sveti! (7. nedjelja kroz godinu – A)

Budite sveti! (7. nedjelja kroz godinu – A)

U današnjim liturgijskim čitanjima nalazimo veoma slične teme. U Knjizi Levitskoga zakonika govori se o svetosti naroda. Bog govori Mojsiju: „Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: `Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš`!“  Svetost ne daje mjesta ni mržnji, ni osveti, ni srdžbi. A biti svet znači: „Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!“. To je volja Božja. To je volja onoga koji je sama svetost te želi da svi Izraelci i sav Božji narod  budu sveti, da budu sveti kao što je sam Bog svet.
Sv. Pavao u Prvoj poslanici  Korinćanima govori da su oni – kršćani u Korintu – hram Božji i da je Duh Sveti u njima. Svi oni u kojima Duh Sveti stanuje su, dakle, sveti. Evanđelist Matej nam donosi Isusove riječi koje glase: „Budite dakle savršeni (sveti) kao što je savršen (svet) Otac vaš nebeski!“ Nakon ovih riječi nije li nam lakše razumjeti tekst iz izvješća o stvaranju čovjeka u kojem je govor kako je  Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku? Čovjek je Bogu sličan. Nije jednak, ali je sličan. Naravno da slika nikada nije original. Ali svaka slika podsjeća na original. Pozvani smo uvijek sličiti svom originalu i to u svetosti jer smo hram Duha Svetoga. Današnja misna čitanja govore o svetosti, savršenosti i ljubavi. Koliko god to bili Božji atributi, oni bi trebali biti i naše odlike.  Isus ide dalje od Levitskoga zakonika te ga nadopunjuje riječima: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima…“ A što znači ljubiti neprijatelje, Isus pokazuje primjerom pa kaže: „Pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi…Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije…“
Je li ovo moguće? Ponaša li se tko tako u svom svagdanu? Nedavno, za vrijeme uobičajene papine  audijencije, neka žena iz mnoštva povukla je papu Franju za ruku. Papi se to nije nimalo svidjelo. Izraz njegova lica pokazivao je bol, ali i strah da će možda  pasti pa toj gospođi nije pružio drugu ruku, nego ju je lagano udarao po ruci, pokazujući joj da je pretjerala. Naravno da to nije promaklo medijima. Mnogi su rzumjeli papinu, ljudsku reakciju. Ali neki su odmah pomislili upravo na ovaj tekst iz današnjega evanđelja u kojem Isus kaže: „Tko tebe udari po jednom obrazu, pruži mu i drugi!“ Međutim, svi smo vidjeli da papa nije postupio po ovoj Isusovoj naredbi. Sjetio se papa Isusovih riječi pa se  poslije ispričao dotičnoj gospođi ali i svekolikoj javnosti. „Ljubite neprijatelje“! To je toliko zahtjevno da nam se čini gotovo pa nemogućim. Vratimo se prvom čitanju koje nam govori o svetosti: „Bog reče Mojsiju: Govori svoj zajednici Izraelaca  i reci im: Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!“ Bog poziva čovjeka na svetost i želi da se svi mi u njega ugledamo. Bog je izvor svetosti. Ne trebamo se s ljudima uspoređivati. Ne, mi se trebamo ugledati u Boga. Bog kao sama svetost želi da i njegova stvorenja, ljudi, žive sveto, a plod svetosti može biti samo ljubav pa zato kaže: „Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga.“
Sveti Pavao želi da svi oni koji se smatraju Kristovim budu prepoznatljivi. Prepoznatljivost Kristovih učenika opisuje današnje evanđelje upravo Kristovim riječima.  Nema zub za zub, oko za oko. Kako ti meni, tako ja tebi. Tko tebe kamenom, ti njega još većim. Ne, to ne rade oni koji su Kristovi, koji su u njegovo ime kršteni, koji se ponose njegovim imenom. To je bilo nekoć. Sada više ne. Isus je jako zahtjevan. On je toliko zahtjevan da nam se čini gotovo pa ne ostvariv zahtjev ljubavi prema neprijatelju. Međutim, Isusov zahtjev je jedini i ispravan, ne samo zato jer je on pravi Bog i pravi čovjek pa ne može biti u zabludi, nego je i ljudski gledano ispravan i ako želimo skladan život među nama ljudima, on je i neminovan. Kuda će nas odvesti osveta? Kuda će nas odvesti zub za zub, oko za oko? U neprekidni rat. A to nikoga ne usrećuje. Jednom mora netko stati i reći: ne želim osvetu nego dijalog, razgovor. Nije to lako. Teško to ide u obitelji, među djecom i roditeljima. Još teže među supružnicima, posebno onda kada se pozivamo na našu pravednost. Ja nisam kriv ili kriva. On je kriv, ona je kriva. Ishod takvog stava obično je teška svađa pa i rastava. S druge strane, to moramo priznati, nije lako ostvariti Isusov zahtjev. To je proces. To je život. To je zadaća čitavoga života. Isus je dobro znao da  nije moguće čovjeka promijeniti ako uzvratimo na zlo nečim zlim. Čovjek se mijenja samo nečim dobrim. I naš neprijatelj će se promijeniti ili ćemo ga barem natjerati da promisli svoje čine ako na udarac ne odvratimo, ako na psovku uzvratimo pozdravom. Nas se može mijenjati samo nečim dobrim. Iako se  rijetko događa ljubav prema neprijatelju ona ostaje naša zadaća.  Zastanimo nad trajnom zadaćom ljubavi prema neprijatelju i upitajmo se: Jesam li ikada nekomu tko me je uvrijedio barem pokušao ne odvratiti istom mjerom? Jesam li ikada prišao, ne nekom neprijatelju, nego možda svojoj sestri ili svome bratu koji je u mojim očima dobio više od roditelja nego li mu pripada i rekao, evo ja ti dajem i ono što meni pripada? Teški su to koraci, ali su kršćanski. Još jedno pitanje: Jesmo li ikada pokušali ozbiljno nešto napraviti protiv eskalacije mržnje i svakoga drugoga zla? Jesmo li još uvijek Bogu slični?
Pokušajmo od one Božje slike u nama,  barem nešto, pokazati svijetu u kojem živimo, te tako naš mali svijet, onaj obiteljski, učiniti  ljepšim i boljim.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Mt 5, 38-48

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«