Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / Postojanost u vjeri donosi spasenje (33. nedjelja kroz godinu – C)

Postojanost u vjeri donosi spasenje (33. nedjelja kroz godinu – C)

Riječi današnjega evanđeoskoga teksta teško da bi mogli nazvati radosnom viješću, što u prijevodu znači evanđelje. Nije li današnji evanđeoski tekst više prijeteća vijest? Slušajući današnje evanđelje sv. Luke obuzima nas strah. Isus nagoviješta rušenje prelijepog židovskog Hrama. Govori se o pobunama i ratovima, o pošastima i potresima, o gladi, o progonstvima. Nije li Isus imao pred očima i ovo naše vrijeme u kojem se također događaju ratovi, progonstva, rušenja prelijepih, kako sakralnih tako i drugih znamenitih zdanja?
Ovo su teške i prijeteće riječi. Ali, nažalost one su se često kroz svjetsku povijest i povijest Crkve i obistinjavale i još uvijek se obistinjuju. Slušajući današnji evanđeoski ulomak dolaze nam pred oči razne slike, a najmanje slike o životu.
Prošle nedjelje promišljali smo o vječnom životu, pitali se ima li života nakon smrti i govorili o uskrsnuću mrtvih. Današnji biblijski tekstovi tjeraju nas da se zapitamo s onima koji se pitaju: „Ima li života prije smrti?“ Jer kakav je to život u kojem se mora trpjeti rušenje, ratovi, progonstva, glad, potresi i druge prirodne katastrofe – izdaje, mučenja i ubojstva i to onih koji se priznaju Kristovima. Nije li nas Bog pozvao da život živimo, da se veselimo, da svojim životom Boga slavimo? Nije li život jedna pjesma? Da, početak ljudskoga života bio je pjesma u Zemaljskom raju. Ali, onda dolazi ljudska slabost, grijeh, ljudska slobodna odluka, đavolski napasnik, ljudska zloća do izražaja, koja će čovjeka dovesti do kraja sreće i pjesme života. Dolazi do izgona iz Zemaljskoga raja. Zahvaljujući ljudskom grijehu čovjek je osuđen na smrt. I ne samo da je osuđen na smrt, nego i on sam počinje ubijati. Kain ubija brata Abela i čudi se što Bog pita gdje mu je brat Abel. I nije to samo prošlost. To se događa i danas, i danas se međusobno ubijaju najbliži. Ratovi, terorizam i strah od onog sutra. Strah za one koji se još nisu ni rodili.
Strah se širi i danas i to na svakom koraku. I nas kao vjernike zahvaća strah jer se onoga koji je rekao: „Ja sam put, istina i život“, želi izbaciti iz javnog života kao što su škole, vrtići i druge odgojne i obrazovne ustanove. Dižu se lažni proroci i stvaratelji nekog boljeg svijeta, svijeta koji živi kao da Boga nema. Čovjek se oslanja samo na svoja dostignuća i to „prodaje“ kao sigurno i jedino ispravno.
„Ima li života prije smrti?“ Ima! Isus nakon crnog scenarija donosi radosnu vijest: „Ali, ni vlas vam s glave neće pasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.“ Postojanost u vjeri u Isusa Krista donosi spasenje i život. Isus izričito traži da se kanimo lažnih proroka, posebno onih koji se služe njegovim imenom. Najopasniji su lažni spasitelji i izlječitelji. Oni zavode i to u Isusovo ime. Možda ih je danas više nego ikada jer su takva sredstva na raspolaganju da je mase, posebno one nesigurne, lako zavesti, tj. odvesti od života. Ali, ako smo postojani u vjeri u Isusa ne trebamo se bojati. Možemo živjeti punim plućima u vjeri da je Bog naš život. Lažne proroke možemo otkriti po njihovim djelima. Isus nam je i za to dao spasonosni savjet: „Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati“. Danas nam se nudi puno toga pod raznim imenima i to vrlo privlačnim. Neki se nude kao oni koji sve znaju. A najglasniji su oni koji uče da je sve što je nastalo, nastalo samo od sebe. Neki se hvale da znaju vrijeme i sat nestanka ovoga svijeta. Vjerujem da nas to neće zbuniti, da ćemo ostati postojani i vjerovati Isusu koji je jasno rekao da to nitko ne zna ni anđeli ni Sin, nego samo Otac nebeski. A ova spoznaja golica? Već su Isusa pitali: „Učitelju, a kada će to biti?“ I u vrijeme sv. Pavla mnogi su se nudili kao oni koji znaju Drugi Kristov dolazak pa su stali sa svojim radom, sa svojim životom življenja i propovijedanja evanđelja. Sva vremena poznaju lažne proroke, lažne mesije i spasitelje pa tako i ovo naše vrijeme. Stoga je najvažnije biti i ostati postojan u vjeri u onoga koji kaže: „Ja sam put, istina i život!“ Sve i svi drugi koji bi drugačije naviještali su lažni učitelji, lažni proroci. Kršćanski mučenici svih vremena oslanjali su se upravo na Isusa. Bili su postojani u svojoj vjeri u Isusa Krista i pod najtežim mučilištima. Za takve nije bilo pitanje: „Ima li života prije smrti i ima li života nakon smrti?“ Za njih je Isus Krist život i prije i nakon smrti, jer je Isus Krist život i uskrsnuće. A s takvom vjerom možemo puno mirnije živjeti ovaj život prije smrti i vjerovati s punom nadom u vječni život i uskrsnuće mrtvih. Što ne znači da neće biti progonstava, izdaja, terora i ubijanja onih samo zato što su Isusovi. Koliko li je samo žena i muževa, Isusovih pristaša, Kristovih vjernika, položilo svoje živote kroz povijest Crkve u ove više od dvije tisuće godina. Koliki se progone baš u ovom našem, sadašnjem vremenu, samo zato što su kršćani. Mi, koji hvala Bogu, konačno uživamo slobodu ispovijedanja naše vjere u Isusa Krista, pozvani smo za progonjene moliti, s njima se solidarizirati. Pozvani smo svojim životom, svojom postojanošću u vjeri u Isusa Krista biti svjedoci danas, ovome svijetu, kršćanskoga života i nadasve se čuvati, da ne daj Bože, mi postanemo lažni proroci ili njihovi pomagači te tako iznevjerimo svoja krsna obećanja.
Pravi vjernici, bez obzira što se događalo i kakve katastrofe prijetile, žive i umiru s vjerom koju sam otkrio na jednoj osmrtnici, a glasi: „Vrijeme traženja Boga je život. Vrijeme nalaženja Boga je smrt, a vrijeme sjedinjenja s Bogom je vječnost.“

fra Josip Klarić

Evanđelje: Lk 21, 5-19

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«
Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«
Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.
No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.
Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.
Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«