Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Koncert Mješovitog zbora mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita

Koncert Mješovitog zbora mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita

U nedjelju, 26. svibnja 2019. godine, u crkvi Gospe van Grada u Šibeniku Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita animirao je pjevanje za vrijeme svete mise u 19 sati te je nakon svete mise održao prigodni koncert. Zahvaljujemo voditelju zbora, ujedno i dirigentu, fra Stipici Grgatu, što je gradu Šibeniku poklonio ovaj duhovni i kulturni događaj.
Orgulje je svirala s. Zorislava Radić, a glasovir Tetyana Borščagivska, korepetitorica HNK Split. Na koncertu su sudjelovali i solisti HNK Split: Špiro Boban, tenor; Marija Kristina Tomić, mezzosopran; Ana Malovan, sopran; Vinko Maroević, tenor i Božo Župić, bas.

Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja u Splitu osnovan je zalaganjem njihovih voditelja fra Stipice Grgata i orguljašice s. Zorislave Radić prije 25 godina (1994.). Sastavljen je od mladih vjernika, a broji oko 50 članova. Osnovna zadaća zbora je pjevanje za vrijeme misnih slavlja nedjeljom i drugim blagdanima u crkvenoj godini, zbog čega zbor njeguje isključivo liturgijsku glazbu.
U suradnji s komornim orkestrom Gospe od Zdravlja, često i uspješno poseže za vrlo zahtjevnim partiturama crkvene glazbe. Uz redovito muziciranje u liturgijskim slavljima, Zbor i orkestar svake godine priređuju nekoliko svečanih koncerata u matičnoj crkvi koji su uvijek toplo primljeni kako od publike tako i od stručne javnosti. U novije vrijeme mladi glazbenici crkve Gospe od Zdravlja uspješno surađuju s opernim solistima HNK – Split čime su ujedno otvorili novu stranicu svojih dobro osmišljenih koncertnih priredbi u gradu Splitu, ali i šire. S velikim uspjehom sudjeluju i na Danima duhovne glazbe „Cro patria“. Važno je napomenuti da je ovo najdugovječniji mješoviti pjevački zbor mladih u gradu Splitu, a s komornim orkestrom jedinstven je u Hrvatskoj.
Turnejama u domovini i inozemstvu kroz proteklih 25 godina svoga djelovanja, polučili su potvrdu o sebi kao jednom od renomiranijih zborova ove vrste. No, najupečatljiviji doživljaji ostat će nastupi pred Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. i Benediktom XVI., te nedavni susret s Papom Franjom u prigodi obilježavanja 25. obljetnice djelovanja.
Za sav kontinuirani rad, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split nagradili su mlade pjevače dvjema vrijednim nagradama: nagradom Splitsko-dalmatinske županije i nagradom Grada Splita za unaprjeđenje zborskog pjevanja u Županiji i Gradu Splitu.
Zbor je do sada snimio nosač zvuka CD, a tiskao je i vlastitu monografiju u prigodi dvadesete obljetnice djelovanja