Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Križni put kroz 14 dana: 3. postaja – Isus pada prvi put pod križem

Križni put kroz 14 dana: 3. postaja – Isus pada prvi put pod križem

Korizmenu pobožnost križnog puta, zbog novonastale krizne situacije u domovini i svijetu, u narednom razdoblju nećemo moći slaviti s narodom. To nije razlog da od molitve i čašćenja Kristova križa odustanemo. Naprotiv, potrebna je još usrdnija i ustrajnija molitva. Težina sadašnje situacije i dana koji su pred nama, podsjećaju na postaje Isusovog križnog puta. Zato ćemo kroz 14 dana, svakoga dana, razmišljati o jednoj postaji križnog puta. Budimo zajedno u molitvi i kroz kratke meditativne tekstove i molitve, nastojmo svoje patnje sjediniti s patnjama Kristovim.

——————————

(Nedjelja, 22. ožujka 2020.)

3. postaja: Isus pada prvi put pod križem

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.
O. Jer si po svome svetome križu svijet otkupio.

Često živimo u uvjerenju da je sve u našim rukama. Uživamo imati kontrolu nad vlastitim životom i životima naših bližnjih. Osjećamo se dobro i mislimo da smo sigurni. A onda se dogodi križ i pod teretom križa pad. Tada ono što je bilo u našim rukama procuri kroz prste, život koji smo kontrolirali postaje rizičan i nepredvidiv, sigurnost koju smo uživali biva uzdrmana. Ti padaš Isuse, ali u Očevo naručje jer znaš da sve Njemu pripada. Znaš da je pad pokazatelj nedostatka snage, ali i očitovanja naše ovisnosti o Božjem podizanju.
I u ovim teškim trenucima bolesti i potresa, Isuse, pružaš nam ruku. Pružaš nam ruku da iz padova ustanemo i primimo snagu Odozgor. Ti si naša jedina sigurnost, naše jedino nadanje i naša najveća radost. Hvala ti, Isuse.

Oče naš…

fra Jerko Kolovrat