Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Križni put kroz 14 dana: 5. postaja – Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Križni put kroz 14 dana: 5. postaja – Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Korizmenu pobožnost križnog puta, zbog novonastale krizne situacije u domovini i svijetu, u narednom razdoblju nećemo moći slaviti s narodom. To nije razlog da od molitve i čašćenja Kristova križa odustanemo. Naprotiv, potrebna je još usrdnija i ustrajnija molitva. Težina sadašnje situacije i dana koji su pred nama, podsjećaju na postaje Isusovog križnog puta. Zato ćemo kroz 14 dana, svakoga dana, razmišljati o jednoj postaji križnog puta. Budimo zajedno u molitvi i kroz kratke meditativne tekstove i molitve, nastojmo svoje patnje sjediniti s patnjama Kristovim.

——————————

(Utorak, 24. ožujka 2020.)

5. postaja: Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.
O. Jer si po svome svetome križu svijet otkupio.

 

Čovjek je biće relacije, biće odnosa. Neprestano smo upućeni jedni na druge. Možda naš najveći strah nosi ime “Samoća”. Bojimo se biti sami, napušteni, zaboravljeni. Osuđenost na samoga sebe – “ja” bez ijednoga “ti” – to je pakao. Isus je došao povesti nas u raj. A raj je dioništvo u zajedništvu Trojedinoga Boga.

Isuse, daj da poput Tebe i Šimuna Cirenca, ublažujemo samoće naših bližnjih. Daj da budemo suputnici jedni drugima na našim životnim križnim putovima. Budimo ljudi zajedništva, gradimo mostove od srca do srca, pružimo ruku prijateljstva i blizine! Ispunimo Kristovu zapovijed ljubavi!

Oče naš…

fra Jerko Kolovrat