Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Križni put kroz 14 dana: 9. postaja – Isus pada treći put pod križem

Križni put kroz 14 dana: 9. postaja – Isus pada treći put pod križem

Korizmenu pobožnost križnog puta, zbog novonastale krizne situacije u domovini i svijetu, u narednom razdoblju nećemo moći slaviti s narodom. To nije razlog da od molitve i čašćenja Kristova križa odustanemo. Naprotiv, potrebna je još usrdnija i ustrajnija molitva. Težina sadašnje situacije i dana koji su pred nama, podsjećaju na postaje Isusovog križnog puta. Zato ćemo kroz 14 dana, svakoga dana, razmišljati o jednoj postaji križnog puta. Budimo zajedno u molitvi i kroz kratke meditativne tekstove i molitve, nastojmo svoje patnje sjediniti s patnjama Kristovim.

——————————

(Subota, 28. ožujka 2020.)

9. postaja: Isus pada treći put pod križem

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Te.
O. Jer si po svome svetome križu svijet otkupio.

Isus pada treći put pod teretom zaborava. Svi su ga ostavili. Ima li itko tko bi mogao razumjeti njegovu bol? Ima li itko tko bi mogao razumjeti njegovu odlučnost da i nakon tećeg pada ustane hodeći prema cilju koji nipošto ne privlači – raspeće na križu. Učinio je to da ne zaboravimo koliko nas voli. Nažalost, zaboravom na Boga i danas ga na zemlju obaramo.

Prošli su ratovi u našoj domovini, vremena krize u kojima smo se žarko molili Bogu. Došlo je priželjkivano vrijeme slobode, a mi smo zaboravili na Isusa. Umislili smo da u dobru i obilju znamo živjeti bez Boga, da ga smijemo zaboraviti. Pitam se, nakon svršetka krize uzrokovane koronavirusom, hoće li naše sjećanje na Boga i traženje njegove blizine opet utonuti u zaborav?!

Oče naš…

fra Jerko Kolovrat