Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Najava: Koncert mješovitog zbora mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita

Najava: Koncert mješovitog zbora mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita

U nedjelju, 26. svibnja 2019. godine u crkvi Gospe van Grada, pjevanje na večernjoj sv. misi s početkom u 19 sati animirat će Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita. Nakon svete mise, Zbor mladih iz Splita održati će prigodni koncert s početkom u 20 saati. Pozivamo vas da u što većem broju prisustvujemo ovom duhovnom i kulturnom događaju kako bi pjesmom zajednički slavili Gospodina. Voditelj zbora je fra Stipica Grgat, a orgulje svira s. Zorislava Radić.

Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja u Splitu osnovan je 1994. godine. Sastavljen je od mladih vjernika, srednjoškolaca i studenata. Broji 80 članova. Osnovna zadaća toga zbora je pjevanje za vrijeme misnih slavlja nedjeljom i drugim blagdanima u crkvenoj godini. Zbog takova usmjerenja, zbor njeguje isključivo liturgijsku glazbu,unoseći u svoj repertoar djela iz svih stilskih razdoblja crkvene glazbe,od Gregorijanskog korala do suvremenih autora. U suradnji s komornim orkestrom Gospe od Zdravlja, zbor uspješno poseže za vrlo zahtjevnim partiturama crkvene glazbe. Uz redovito muziciranje u liturgijskim slavljima, zbor i orkestar svake godine priređuju nekoliko svečanih koncerata koji su uvijek toplo primljeni kako od publike tako i od stručne javnosti. Važno je napomenuti da je ovo najdugovječniji mješoviti pjevački zbor mladih u gradu Splitu, a s komornim orkestrom jedinstven je u Hrvatskoj.Zbor je do sada nastupao u domovini i inozemstvu.
Turnejama u domovini i inozemstvu polučili su potvrdu o sebi kao jednom od renomiranijih zborova te vrste. No najupečatljiviji doživljaj ostat će susret i nastup u Rimu pred Svetim Ocem, najprije Ivanom Pavlom II., a potom Benediktom XVI.
Godine 2014. Zbor je, zajedno s komornim orkestrom Gospe od Zdravlja dobitnik dviju prestižnih nagrada: nagrade Splitsko-dalmatinske županije i nagrade Grada Splita za unaprjeđenje zborskog pjevanja u Splitu i Županiji. Zbor mladih je do sada snimio nosač zvuka CD, a tiskao je i monografiju u prigodi dvadesete obljetnice svoga djelovanja.