Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / Ne budite zabrinuti! (1. nedjelja došašća – C)

Ne budite zabrinuti! (1. nedjelja došašća – C)

Paljenjem prve svijeće započeli smo došašće. Sa svjetlom, sa svijećom započinjemo ovo sveto vrijeme. Svijetlo se vidi iz daleka i uvijek nam pruža jednu poruku. Svjetlo razbija tamu, pokazuje put, upozorava na opasnost, na greben u moru, pokazuje nam rubove puta. U ovo vrijeme došašća upaljene su mnoge svjetiljke na gradskim ulicama i trgovima, na pročeljima zgrada i na mnogim drugim javnim mjestima.
Na zvoniku crkve sv. Petra u Kölnu svijetli jedna interesantna poruka: „Ne budite zabrinuti…“, ispisana neonskim svjetlom, a riječi su to iz Isusova Govora na gori. Tu vijest i sliku donosi kršćanski tjednik „Christ in der Gegenwart“. Jedna poruka među mnogim drugima u velegradu, a za koju navedeni tjednik kaže: „Svijetla vijest u tami ne samo za kršćane“. Da, ova je vijest puna svjetla, a ne blještavila kao što nam to donose osvijetljene ulice i trgovi. Ova me je poruka sa zvonika crkve sv. Petra u Kölnu navela na misao ne bi li bilo bolje i svrsihodnije da i naši zvonici nose Isusove poruke iz evanđelja, negoli osvjetljeni zvonici bez neke konkretne poruke osim da je tu crkva.
Da, došašće je jedna svijetla poruka ovome svijetu i kaže: „Ne budite zabrinuti…“! Bog nas želi slobodne i radosne, baš onakve kakve nas je stvorio. Zato je i došao k nama. Zato slavimo njegov dolazak, njegovo došašće. Bog nam želi i dariva sretnu sadašnjost i budućnost. Međutim, svijet u kojem živimo sve je osim mjesta slobode, sreće i sigurnosti. Neprilike vrebaju na svakome koraku: već na kućnom pragu, na ulici, svugdje prevladava strah. Dakle, ne možemo reći da smo slobodni, da nas nije strah: strah od teške bolesti, nemoći, strah za radno mjesto, strah od rata, od prirodnih katastrofa. To slušamo, čitamo i gledamo svaki dan u medijima. Katastrofe nas okružuju. Strah nas je i od onoga o čemu govori današnje evanđelje. Evanđelje – radosna vijest, a spominje čudne znakove na mjesecu i suncu, zvijezdama, na zemlji, tjeskobe naroda i govori da će se poljuljati nebeske sile. Kako nas neće uznemiriti ovakav sadržaj, i to sadržaj riječi koje je izgovorio Isus Krist. Srećom da nas Bog ne ostavlja nikada bez nade i same, pa ni poslije ovakvih riječi. Već u Starom zavjetu stoji, kako smo čuli u prvom čitanju iz Knjige proroka Jeremije, da će Bog ispuniti obećanja koja je dao i da će doći izdanak iz Davidove loze i donijeti pravo i pravicu. Došlo je to obećanje, rodio se izdanak iz Davidove loze, Isus Krist za čiji se rođendan pripremamo i u ovom došašću. Upravo Isus kaže: „Ne budite zabrinuti…“, pa ni onda kada se budu poljuljale sile nebeske. Samo budite budni, molite, nemojte prespavati ovaj život: „Ne budite zabrinuti…“!
Koliko god ove strašne riječi koje smo čuli u evanđelju zvuče stravično, one ne završavaju tragično nego nas upućuju da trebamo dignuti glave i ne bi trebali biti zabrinuti jer se upravo tada približilo naše otkupljenje. A da bi bili spašeni moramo biti budni, moliti da bismo ušli u zajedništvo sa Sinom Čovječjim. Ovi znakovi na suncu, mjesecu, zvijezdama koji se spominju su znakovi drugog, konačnog dolaska Sina Čovječjega, dakle, Isusa Krista, na kraju vremena, kada će doći da bi zauvijek s njim slavili Božić za koji se spremamo.
Nažalost, mi smo kršćani prepustili došašće nekim drugima. Umjesto nas i naših poruka sa zvonika, neki drugi šalju poruke iz trgovačkih lanaca, s trgova ispunjenih raznim delicijama, kuhanim vinima, raznovrsnom glazbom od koje se sve trese i sa svim onim što nema nikakve veze s došašćem i Božićem, osim riječi Advent. Nije to po sebi loše, kada bi nas to vodilo do onog pravoga, do Božića. Ali, da ne bude zablude, oni bježe od hrvatske riječi došašće i uzimaju latinsku, Advent, da nas kojim slučajem ne bi podsjetila na onog koji dolazi na Božić, na Bogočovjeka, na Isusa Krista čijeg se rođendana sjećamo i slavimo svake godine.
Hvala Bogu da i tu možemo sebi pomoći i da možemo slaviti došašće i to baš onako kršćanski i vjernički, a to je da upalimo svake nedjelje u došašću svijeću u obitelji za ručkom, a svijeća će nam uvijek prenositi Isusovu poruku: „Ne budite zabrinuti, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Lk 21, 25-28.34-36

U ono vrijeme:
Reče Isus svojim učenicima:
»Bit će znaci na suncu,
mjesecu i zvijezdama,
a na zemlji bezizlazna tjeskoba narodâ
zbog huke mora i valovlja.
Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja
onoga što prijeti svijetu.
Doista, sile će se nebeske poljuljati.
Tada će ugledati Sina Čovječjega
gdje dolazi u oblaku s velikom moći
i slavom.
Kad se sve to stane zbivati,
uspravite se i podignite glave
jer se približuje vaše otkupljenje.
Pazite na se da vam srca ne otežaju
u proždrljivosti, pijanstvu
i u životnim brigama
te vas iznenada ne zatekne onaj dan
jer će kao zamka nadoći na sve žitelje
po svoj zemlji.
Stoga budni budite
i u svako doba molite
da uzmognete umaći svemu tomu
što se ima zbiti
i stati pred Sina Čovječjega.«