Najnovije vijesti
Naslovnica / Preporučamo / Predstavljanje knjige “Rivellijeva zavjera laži”

Predstavljanje knjige “Rivellijeva zavjera laži”

RIvelijeva_zavjeraU Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, 28. 10.  predstavljena je knjiga „Rivelijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije  Strepinac i Srpska Pravoslavna Crkva“, autora dr. Jurja Batelje, postulatora i promicatelja kauze blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Knjigu su uz autora predstavili mons. Mile Bogović i prof. dr. sc. Ante Mateljan.  Sadržaj knjige je odgovor na lažne tvrdnje gospodina Rivellija u odnosu na nadbiskupa Stepinca.

On ga predstavlja kao nedostojnog kandidata za čast oltara jer da je:                                                               1. svojim stavom podržavao »zločinačku« vlast NDH i da je šutnjom odobravao ustaške zločine nadStepinac_knjiga srpskim i židovskim narodom te Romima.
2. da je poticao vjerske prijelaze i da nije osudio rasnu ideologiju.
3. da je osobno sudjelovao u zločinima nad nevinim ljudima te s Pavelićem dogovarao njegov povratak nakon izlaska iz zemlje godine 1945.
4. Da je sakrivao navodno ustaško blago i pomogao ratnim zločincima izmaći sudu pravde.

Sve ove optužbe protiv nadbiskupa Stepinca Rivelli je uzeo kao polazište za dokazivanje njegove navodne netrpeljivosti prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dokumenti prikazani i navedeni u knjizi mons. Batelje dokazuju da je nadbiskup Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin, svaku nepravdu, a ni po moralnom ni po međunarodnom pravu nije smio niti mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on, nego svjetski moćnici; a čežnja hrvatskog naroda za vlastitom državom sigurno nije zločin. Kad bismo prebrajali žrtve onda bismo otkrili, kako je nadbiskup Stepinac rekao Titu 4. lipnja 1945., da ni svi grobovi u državi nisu napunjeni ustaškim rukama i da su veće žrtve Narodnog otpora, tj. partizana i komunista, negoli ustaša i domobrana, naglasio je mons. Batelja i dodao  da on vjeruje Nadbiskupovim riječima na sudu: “Nisam bio persona grata ni Nijemcima ni ustašama … Paveliću nikada nisam položio prisegu, kako su to učinili mnogi i mnogi činovnici, koji se i danas nalaze u vašoj službi, prema tome sam bio daleko od toga da budem ustaša”. Proučavanje činjenica i rezultati doneseni u ovoj knjizi dovode nas do spoznaje da se nadbiskup Stepinac pravovremeno zauzeo za ugrožene Srbe u NDH i za taoce Srbe, za uhićene episkope SPC i ljude svih društvenih slojeva te tražio da budu poštivana prava srpskoga naroda i imovina Srpske Pravoslavne Crkve.

stepinac1

U trećem djelu knjige progovorio autor govori o djelovanju Srpske pravoslavne crkve prije Drugoga svjetskoga rata, da se bolje uoče uzroci i posljedice njenoga odnosa prema Katoličkoj Crkvi te odraz tih odnosa na zbivanja u Drugom svjetskom ratu . Cilj ove knjige je da čitatelj još više zavoli i uzvjeruje u Onoga koji je za nas visio i umro na križu – Krista Gospodina; da još više uzljubi Crkvu – Kristovu zaručnicu. To je poslanje Crkve bez obzira na njenu denominaciju. Ako je povijest učiteljica života, onda je na ovim prostorima doista potrebno ući u školu istine, pravde i ljubavi. Naslućujem da je to želja pape Franje koji ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, ali želi da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud.stepinac2

 

Neka zagovor bl. Alojzija Stepinca ohrabri klonula srca i u svima nama otvori obzorja nade koja je kadra oplemeniti ljudsko srce Božjim milosrđem.