Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / Pronaći smisao života (18. nedjelja kroz godinu – C)

Pronaći smisao života (18. nedjelja kroz godinu – C)

Često se pitamo, posebno kada nam je teško, koji je smisao života i što je život? Je li život imati i posjedovati ili je život nešto drugo i vrjednije? Čovjek u svom životu najviše utroši vremena, znanja i spretnosti u stjecanje materijalnih dobara. To činimo kao pojedinci ali i kao društvo.
Zadnjih godina lijepo obnavljamo naš Grad, puno se novca investira u našu katedralu, u ovu, nama dragu Gospinu crkvu.  Poznati smo u obnovi  naših starih gradskih utvrda – tvrđava grada Šibenika i na to smo jako ponosni. To je naše nacionalno bogatstvo. Po tome smo postali  prepoznatljivi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.  To je dobro i to je znak naše ljubavi prema našoj povijesti i našem Gradu. Na koncu, to činimo ne samo radi sebe, nego i radi naraštaja koji dolaze nakon nas, kao i radi onih koji su to stvarali. Mi želimo ostaviti ono što smo  naslijedili kao i ono što sada stvaramo i s tim dajemo smisao našem naporu oko obnove i uljepšavanja našega Grada. Na koncu, to smo i dužni činiti.  Naravno da sada slijedi pitanje, a koliko smo uložili u ljude, u čovjeka, u djecu i mlade, u odgoj mladih i djece, u predaju naše narodne-hrvatske kulture i evanđeoskih-kršćanskih vrijednosti mladima. Koliko i što smo uložili u mlade obitelji, jer sva ova obnova, ako nema ljudi, proširivanje je naših žitnica koje će biti pune, ali od njih neće imati tko živjeti. Neće li se i nama kao narodu reći: Bezumnici! Još malo pa će vas nestati. A što ste stekli, čije će to biti?  Što je to bez čega ne možemo, što je to što što nas usrećuje, što nas ispunja, što nam život znači i je li to vrhunac naše sreće? Gledamo li na sve ovo što imamo kao na dar Božji? Hoćemo li ostaviti naraštajima nakon nas i neke druge vrijednosti kao što su poštenje, međusobno poštovanje, nesebično pomaganje, čvrsta vjera i karakter?
Posežemo i za obnovom svoga tijela, lica, uljepšavamo ga, neki dopuštaju i kirurške zahvate samo da ljepše izgledaju. Cilj nam je zadržati barem sadašnje stanje, odgoditi starenje iako je starenje jedan prirodni proces koji se ne može zadržati, ma ne znam koliko mi to htjeli odgađati. Ipak,  neki nas događaji u životu  prisiljavaju da ozbiljnije razmišljamo o svom životu. To može biti gubitak dobara na koja smo bili navezani. To može biti i neuspjeh u radu, u braku, u zvanju i zanimanju. To može biti bolest ili smrt nama drage osobe.
I današnja misna čitanja tjeraju nas na ozbiljnost života i da se  upitamo: Što je  ljudski život? Koji je smisao života? Jesam li život  stavio na kocku? Kamo me vodi  moj način života?
Sve su to pitanja koja traže ozbiljan odgovor. Pitanjem smisla života pozabavio se i  Propovjednik u današnjem prvom čitanju. Kao mudar čovjek tražio je smisao svoga života. Iako jedna od najkraćih biblijskih knjiga, Knjiga Propovjednika puna je mudrih izreka koje su nastale promatrajući svu ozbiljnost i prolaznost ovoga života. Teško je  prihvatiti da sve propada, da svega nestaje. Zato je znao reći: uživaj, jedi, pij, uživaj u svemu jer ionako sve prolazi. Radi prolaznosti svega stvorenoga, zbog muke koju je podnosio u stjecanju određenoga bogatstva i prolaznosti stečenoga u životu, koji je i sam prolazan, zbog smrti svega stvorenoga, sve naziva ispraznošću. Sve je ispraznost. Cijeli život je ispraznost. Život je samo jedan povjetarac, jedan dašak. Ništa ga nije moglo usrećiti, ni bogatstvo, ni uživanja u čarima ovozemaljskoga života. Ali kao mudar čovjek, Propovjednik priznaje da je život i sve što ima dar Božji pa zato on i završava svoju Knjigu ovim riječima: „Boj se Boga, izvršuj njegove zapovijedi, jer – to je sav čovjek.“ Priznati i prihvatiti da je sve što imamo i jesmo, da je to dar Božji, to je velika spoznaja. To ne prolazi, to nije ispraznost. To je život.
Još izravnije i očitije o prolaznosti života i ludosti zgrtanja bogatstva koje nas može posvađati s našim najmilijima govori današnje evanđelje. U odgovoru na  molbu koju je uputio jedan od pratitelja Isusu, tražeći od Njega da pomogne njemu i bratu međusobno podijeliti baštinu, Isus osuđuje svaku pohlepu, jer nije život samo u onome što čovjek posjeduje. Život je nešto više i puno vrjednije. Da je nešto drugo vrjednije od bogatstva Isus  potkrepljuje pričom o bogatom čovjeku koji je odlučio nakon obilne ljetine srušiti stare žitnice i sagraditi nove i veće kako bi imao gdje pohraniti svoje bogatstvo, a onda sjesti i uživati. U ovu priču Isus uvlači samoga Boga koji govori ovom bogatašu: „Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti? Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.“
Što nam poručuju ove priče iz današnjih liturgijskih čitanja?
Poruke su jasne. Nije grijeh imati, nego je grijeh i ludost misliti i živjeti tako kao da je život u posjedovanju. Život je puno više. Život je spoznaja da je sve što imamo dar Božji. Život je ljubav među ljudima. Život je čvrsta veza u ljubavi između  Boga i čovjeka. Nije grijeh imati posjed, nego je grijeh radi posjeda zamrziti svoga brata ili sestru. Nije grijeh imati i posjedovati, nego je grijeh kada to što imam i posjedujem stavljam ispred ili iznad  Boga i čovjeka. Nije grijeh obnavljati  gradove i crkve, ali je grijeh ako se  ulaže samo u kamen, a ne  u čovjeka. Nije grijeh ulagati u našu ljepotu ako će iz te ljepote još jasnije zasjati ljepota i dobrota Božja.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Lk 12, 13-21

U ono vrijeme: Netko iz mnoštva reče Isusu: »Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu.« Nato mu on reče: »Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?« I dometnu im: »Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.«
Kaza im i prispodobu: »Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: ‘Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.’ I reče: ‘Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!’ Ali Bog mu reče: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’ Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.«