Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Propovijed biskupa Rogića na svetkovinu Male Gospe (nedjelja, 8. 9. 2019.)

Propovijed biskupa Rogića na svetkovinu Male Gospe (nedjelja, 8. 9. 2019.)

Slavimo rođenje, rođendan Blažene Djevice Marije. Početak jednog života koji je Bogu bio tako dragocjen. Svaki život, svaka duša, Bogu je dragocjena, predragocjena. Već iz te istine, kršćanin gradi svoj stav prema drugom čovjeku, stav poštivanja ljudskog dostojanstva u svakom čovjeku bilo koje boje kože, vjere i jezika, poštivanje života od začeća do prirodne smrti.

Ovaj Marijin blagdan preispituje osobnu vjeru i odnos s Bogom. Nekako nas poziva razmišljati o našem životu u svjetlu Marijina života. Na njezinoj vjeri okrijepiti i učvrstiti svoju vjeru i pouzdanje u Boga.

U svakom novom životu, rođenju čovjeka Božji je dah života, Božja je želja i ljubav za njegovim postojanjem. Nismo nastali sami od sebe. Nitko od nas nije sam sebe poželio, niti se mogao u život dozvati. Niti naši roditelji nisu određivali koga će na svijet donijeti, koje će im se dijete roditi, kakvog izgleda, kakvih sposobnosti. Samo od Stvoritelja dolazi život i uvijek je Božji dar iz ljubavi.

Na svakom je čovjeku Božja slika, izvor njegova dostojanstva. Sa svakim čovjekom Bog ima svoj plan, naum. Bog svakom čovjeku daje svrhu i smisao postojanja, te ga želi ostvarenog, sretnog i u konačnici spašenog, zauvijek u Bogu, u vječnoj sreći.

Porod blažene Djevice nama bijaše početak spasenja. Blagdan njezina Rođenja neka bude na porast mira – mira među narodima, mira u obiteljima, mira među strankama, među susjedima, među mladima i starijima, mira u ljudskim dušama. Tako zbori i poruku šalje prva misna molitva na Marijin rođendan. Govori o početku spasenja i miru koji Bog dariva. Ovaj blagdan početak je svih Marijinih blagdana, kad je jurnula u svijet milost i milosrđe Božje prema čovjeku.

Marija će postati Milosti puna, Gospodin će biti s njom, plod utrobe njezine bit će Isus, Božji Sin, a ona blagoslovljena među ženama. Njoj se molimo, svetoj Mariji, da se trajno moli za nas – posreduje kod Boga milosti kojima je ona bila ispunjena za svega svoga života. Molimo joj se da nam bude blizu, nama grešnicima, sada i u času naše smrti – prijelaza u vječnost, kad se okonča naša staza ovozemnog života.

Kakvom je to milošću, Božjom naklonošću, bila ispunjena Blažena Djevica Marija?

Bog ju je odabrao, pozvao i ona se odazvala. Prihvatila je Božji plan s njezinim životom. Imala je otvoreno i ponizno srce pred Gospodinom. Postala je ona obećana Djevica koja će roditi Kneza mira, Sina Božjega. Nije dobila lak zadatak. Povjerena joj je velika čast i odgovornost, iznimna uloga. Od samog početka morat će se nositi sa zahtjevnošću svoga poslanja, kao majka, kao zaručnica.

Nosi Dijete od Boga. Zaručnik Josip, vođen Duhom Božjim prihvatit će nju i svoju ulogu očinstva. Ni to nije bilo lako, trebalo je vjerovati, trebalo se Bogu predati. Bit će upleteni u „politiku“, neprilike svoga vremena. Kralj Herod radi im o glavi. Rođenje Isusa u siromaštvu štalice, a onda odmah progonstvo u Egipat. Potom povratak i samozatajni život u Nazaretu. Anegdota s izgubljenim Dječakom u hramu. Trodnevna potraga, radost pronalaska. U dvije riječi opisana sva roditeljska briga, strah, trud oko odgoja djeteta. Sve do konačne kušnje, osude, muke i smrti na križu. Primiti njegovo mrtvo Tijelo u svoje krilo. Evanđelje kaže samo: stajala je pod križem njegova Majka.

Ljudski gledano, onako kako to obično promatramo živote drugih ljudi: – kada je imao sreće, a kada ne, tko je u nečijoj milosti a kada u nemilosti. Tako gledano: Marijina staza je bila posuta trnjem, križevima neizvjesnosti, brige i boli. Nije lako razumjeti ono MILOST PUNA , opet velim, ljudski gledano.

Nebeski gledano Mariju je Bog pratio u svemu i ona mu je u svemu bila odana. Za ništa se nije pobunila. Sigurno se puno puta pitala: zašto baš tako mora biti? – zašto je Bog izabrao baš takav način? Usprkos svemu što ju je zateklo, nije prestala vjerovati. Nije povukla, niti promijenila svoj: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi. U njoj se stopila snaga vjere i milosti Božja, prihvaćanje križa i snaga Božja da ga nosi. U Mariji je uvijek pobijedilo ono: Bog će sve okrenuti na dobro! Nijedna žrtva nije uzaludna. Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube – pozvani, opravdani i proslavljeni, napisat će Pavao Rimljanima.

Uskrsli Spasitelj kruni svoju majku za Kraljicu neba i zemlje. Božja ju je milost posve ispunila, zauvijek, proslavljena zauvijek.

Braćo i sestre, Marijin rođendan, i danas progovara istom snagom vjere, pouzdanja i opredjeljenja za Boga. Promatrajući Marijin život jasnije vidimo i svoj život. Otkrivamo kakav Bog ima plan sa svakim od nas?!

I za nas je početak spasenja ako poput Marije svoje srce više otvorimo Bogu da u njemu nađe mjesta. – Otvoriti srce Bogu znači prihvaćati život koji mi je Bog darovao sa svim onim poteškoćama s kojima mi se nositi. Uvijek Božju pomoć tražiti i vjerovati da Bog sve može okrenuti na dobro. Nema nevolje koja ne može postati blagoslov i nema blagoslova bez križa.

Ako ne budemo zaslijepljeni ovim svijetom. Ako budemo znali usporiti, zastati, razmisliti i moliti nad svojim životom, nad našim narodom i čitavim svijetom. Ako poput Marije dopustimo da Bog vodi putove našeg života. Da prepoznajemo kad nas je pohodio, kad nam je pomogao, kad je već tolike stvari u našim životima na dobro okrenuo. Da ne zaboravimo djela Božjih u našim životima.

Tada se može i hoće vratiti mir u čovjekovu dušu, tada ćemo biti izmireni s Bogom, tada ćemo i brata pored sebe drugim očima gledati i nestat će oni sebični razlozi sukoba i svakog grijeha. Tada ćemo moći svoj križ nositi do Božje volje vjerujući u spasenje zauvijek. Marija vodi putem spasenja. Marija je početak spasenja ljudskoga, Marija i nama donosi Sina Božjega, svu Božju milinu i blizinu.

Marijo, molimo te, udijeli našem hrvatskom narodu da tim putem krene, da ga ne zavaraju lažna obećanja moćnika ovog svijeta. Da se Bogu okrenemo i na Boga oslonimo! Nauči naš hrvatski narod i sve vjerne putu Spasenja, daj mu novi početak: poštenja, bratske ljubavi, zajedništva i napretka u kojem će za svih biti mjesta. Pomozi nam da se Bogu vratimo, da se izgubljeni nađu, da se ne rasipamo po bespućima svijeta nego na svojoj rodnoj grudi nađemo sreću i put iskupljenja ostvarujući Tvoj plan Gospodine koji s nama imaš.

Amen!

Mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup

Gospa van Grada, 8. rujna 2019. god. u 18:00 sati 

Foto: Ivo Kronja