Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Proslavljeno Ime Isusovo

Proslavljeno Ime Isusovo

U četvrtak 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je u našoj Župi blagdan Imena Isusova. Euharistijsko slavlje predslavio je šibenski biskup mons. Ante Ivas.

„Zato Bog njega preuzvisi i darova mu Ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki jezik neka prizna: Isus Krist jest Gospodin, na slavu Boga Oca.”, citirao je biskup Ante Ivas u uvodnom djelu homilije svetog Pavla. Naglasio je kako se Pavao obratio povjerovao i progledao. Dao se poučiti i krstiti. I onda je krenuo na cijelo životno putovanje, sve do mučeničke smrti u Rimu. Od progonitelja Pavao je postao najgorljiviji apostol, propovjednik i raznositelj Imena Isus medu ljude i narode. Propovijedao je, poučavao, pisao i slao poslanice. Svjedočio je da je u imenu Isus na zemlji zasjalo istinito i neugasivo Božje svjetlo, koje rasvjetljuje sve ljude i narode. Da bi u tom Imenu mogli vidjeti i upoznati, i prepoznati da smo svi djeca Božja. Da smo svi u tom Imenu, krštenjem postali prava braća i sestre. Da smo svi u lmenu Isus pozvani živjeti „po Božju”, tj. po Božjem zakonu. Zakonu koji je iznad svih ljudskih zakona.

U imenu Isus Bog nam je pokazao ljubav do kraja, naglasio je biskup Ivas. Ukazao je kako je čudno i strašno da taj zakon ljubavi, pa ni ta riječ ljubav nema više mjesta ni u zakonima čak i u obiteljskim zakonima, ni u ustavima država Ujedinjene Europe, tzv. zapadnog svijeta, koji se vjekovima zvao kršćanski. Mnogima smeta križ, jer je to najveći Isusov znak ljubavi Božje i neprestani Božji poziv na ljubav. Ljubav se naprotiv obezvrjeduje na sve moguće načine. Svodi se tek na osjećaj, suosjećanje, na solidarnost, humanizam, na tjelesnost, seksualnost. Zato se ljubav tako lako „prodaje i kupuje i troši i zloupotrebljava”. U mnogim parlamentima svijeta izglasavaju se i „legaliziraju” zakoni po kojima se mogu ubiti začeta, živa i nerođena djece. Ili zakoni ubojstva starih i nemoćnih tzv. eutanazija. Niječe im se pravo na život koji je najveći dar Božje ljubavi. Obezvrjeđuje se i izruguje, nesebična i trajna bračna i obiteljska vjernost, majčinska i očinska ljubav. A obitelj je najsvetija slika Božje ljubavi na zemlji i izvor života. Gospodari i vladari tzv. „novoga poretka” pišu takve zakone, paragrafe i propisuju sankcije za neposlušne. Tobože sve u ime novih „sloboda i ljudskih prava”. A uz to sve više gomilaju zastrašujuća oružja svake vrste. Drže sastanke o miru, slobodi i blagostanju. Nažalost, sve veći broj ljudi i naroda žive sa sve većim okusom razočaranja, gorčine i nemira. Svijetom se širi sve veće i mučnije ropstvo, naročito ono duševno. Sve je više straha i nesreća, koje zahvaćaju i naše vrijeme, poručio je biskup Ivas.

Ovih Božićnih dana smo zahvalno pjevali: „Isus mu ime Otac da, da nas otkupi posla ga”! Ali smo potom i obećali: „Isuse, mileni, Bože moj, srce ti dajem da sam tvoj!” Ne bi smjeli zaboraviti to obećanje. Isus je na križu širom otvorio vrata svoga milosrdnoga srca. S tih otvorenih vrata ove godine, koja je u cijeloj Crkvi proglašena kao „Godina milosrđa”, Isusova nas milosrdna ljubav poziva: „Uđite, načinila sam vama put…” mi smo, kao i sve biskupije, mjesne Crkve diljem svijeta, na poziv svetoga Oca Pape Franje svečano otvorili „Godinu milosrđa”, otvarajući „sveta vrata” naše Katedrale. Učinili smo to zato da nas ona podsjećaju na otvorena Vrata Božjega milosrđa, kroz koja nas Bog ove godine na poseban poziva, ne samo proći, nego iskreno i duboko ući, uroniti u Božje milosrdno srce. Pa da Milosrdni Otac, po Imenu i Srcu Isusovu, oprosti naše grijehe, ispravi naša lutanja i zablude, otvori naše duhovne oči.., kao sv. Pavlu… Da naše srce učini po Srcu svome, kako molimo u Zlatnoj krunici: „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome” Da mi kršćani u našem narodu i gradu budemo svjedoci, nositelji i darovatelji Božjega milosrda, u Imenu Isusovu, zaključio je biskup Ante Ivas.

izvor: šibenska biskupija

Ime_Isusovo_16

007_Ime_Isusovo_16