Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / U potrazi za kraljevstvom Božjim (17. nedjelja kroz godinu – A)

U potrazi za kraljevstvom Božjim (17. nedjelja kroz godinu – A)

Svako vrijeme koristi dostignutu tehniku da na najbolji način objasni i objavi željenu poruku. Danas su nam velika i moderna sredstva priopćavanja na raspolaganju. Međutim, i pored spomenute moderne tehnike, i danas čovjek često pribjegava onoj tehnici koju je koristio Isus Krist u svoje vrijeme kada je ljudima htio priopćiti važnu vijest, odnosno poslati važnu poruku. Isusova „tehnika“ bile su prispodobe. To je bio omiljeni način Isusova obraćanja svojim slušateljima, a posebno apostolima. I najtajanstvenije stvari Isus je tumačio „tehnikom“ parabola, usporedbi, prispodoba. Tajnu kraljevstva nebeskoga Isus naviješta prispodobom o skrivenom blagu na njivi, o trgovcu koji traga za dragocjenim biserom. Nadalje, Isus uspoređuje kraljevstvo nebesko s ribarskom mrežom koja hvata sve vrste riba da bi na kraju ribar odabrao prave, a druge bacio natrag u more. Na kraju, Isus će svoje slušatelje još upitati jesu li razumjeli što im je htio priopćiti. Vjerujem da i nas danas Isus pita: jeste li razumjeli? Ne znam bismo li rekli poput apostola da smo ga razumjeli. Mi bismo prije odgovorili da danas takve usporedbe ne bi prošle niti bi se tko njima služio jer nitko ne zakopava svoje blago na njive nego bi to držao negdje u sefu, u banci, na nekom sigurnijem mjestu.
No, nađe se i danas „trgovaca“ koji traže neko lijepo mjesto na obali, neku bisernu plažu gdje bi htio sagraditi svoju vilu, neki otočić u našem moru i izdvojiti velike novce pa ga kupiti, samo što mi to ne bismo povezali s kraljevstvom Božjim nego s okretnim i bogatim ljudima. Ne zaokupljamo se toliko stvarima izvan našeg dometa.
Ali, priznali mi ili ne, ljudsko traženje nekog blaga, skupocjenoga bisera, nije samo bilo u Isusovo vrijeme. Mi uvijek težimo za nečim vrjednijim. To je svevremensko ljudsko zanimanje. Isus se baš s tim i takvim ljudskim stvarima koristi da bi dočarao vrijednost kraljevstva Božjega i važnost dobiti ga, inače sve ono blago koje imamo je prolazno i nevrijedno.
Ako iskreno i otvorenih očiju pogledamo na svoj život priznat ćemo da smo i mi stalno na putu traženja. Tražimo neko blago, neki biser, tražimo smisao svoga života. Iz ove Isusove prispodobe možemo iščitati kako čovjek traži uvijek nešto vrijednije i sve bi dao da ga dobije. Isus je htio reći svojim slušateljima: Najvrjednije je kraljevstvo Božje, a sve drugo što čovjek ima i posjeduje može i treba biti samo sredstvo koje nam može pomoći doći do kraljevstva Božjega. Vjerujem da se svaki dan pitamo: Što me to čini sretnim i bogatim čovjekom? Koje je to blago ili biser? Koje su to vrijednosti? Što me usrećuje? Je li to dobar auto, kuća, stan, vikendica, novac, pametni telefon? Dobro plaćeni posao? Ugledna pozicija u društvu? Moć i utjecaj nad drugim ljudima?
Možda ćemo na sve ovo, na sve Isusove parabole odmahnuti rukom jer on spominje kraljevstvo Božje koje je tako daleko da ga mi ne možemo sebi dočarati. Međutim, ako malo bolje i dublje zavirimo u ove kao i u druge Isusove usporedbe s kojima on želi dočarati stvarnost i blizinu kraljevstva Božjega, onda nam se otvara vidik za Božje kraljevstvo koje je ovdje i sada i to tu pred nama, ne negdje u oblacima, nego baš ispred nas. Mi smo u njemu ili bolje rečeno ono je u nama. Nedavno sam čitao zanimljivo štivo upravo o ovim stvarima: o kraljevstvu Božjem, o nebu i mjestu neba pa sam naišao na jednu meni tako rječitu misao koja govori kako je kraljevstvo Božje tu među nama, a mi ga ne možemo vidjeti jer je na našim očima još jedan zastor, oblak, koprena koja nam zamagljuje oči sve do onoga dana kada će nam smrt skinuti taj veo. Ne treba dakle, zamišljati nebo negdje iznad ili ispod nas, negdje daleko, ono je tu prekriveno, zakopano, treba ga samo potražiti da bi ga i vidjeli. Isplati se sve svoje prodati i kupiti taj biser. Jer sva su naša ljudska dobra i blaga prolazna. S time se može ostvariti samo lažno i propadljivo bogatstvo, odnosno nama naše ovozemaljsko blago može poslužiti da lakše dođemo i lakše otkrijemo kraljevstvo Božje ako smo u stanju naše ovozemaljsko blago pravilo upotrijebiti. Isus je bio i ovdje vrlo jasan kada je kazao kako se stiže do njega i do njegova kraljevstva kada je govorio: bio sam gladan i dali ste mi jesti, žedan i dali ste mi piti, gol i bos i odjenuli ste me. Nisu li ove Isusove riječi potvrda da je kraljevstvo Božje među nama a mi već u njemu, samo što ga još od silnih oblaka ispred naših očiju ne vidimo. Mi ipak tražimo nešto vrijedno i neprolazno ma koliko god bili zaokupljeni ovozemaljskim stvarima.
Da, shvaćamo da je to tako, ali kako mi postupamo i zašto ne vidimo ili ne vjerujemo da smo već u kraljevstvu Božjem? Vjerujem zato što ga tražimo van našega života, tražimo ga negdje u zrakopraznom prostoru, negdje daleko izvan našega dometa pa nam se čini sve ono što čujemo o kraljevstvu Božjem kao tlapnja. Učinili smo sve da ga smjestimo tamo negdje gdje nam nije na dohvat ruke, a ono baš jest na dohvat ruke, ono je tu, ovdje.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Mt 13, 44-52

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.
Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.
Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«
Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.