Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / Ja sam pastir dobri (4. uskrsna nedjelja – B)

Ja sam pastir dobri (4. uskrsna nedjelja – B)

U susretu s nepoznatim ljudima običaj je da se predstavimo jedni drugima. Na predstavljanju obično se kaže ime i prezime. Ali, ima i takvih susreta gdje se traži reći i svoje hobije, starosnu dob, bračno stanje, zanimanje i još koješta.
Slušajući ulomak današnjeg evanđelja, čini nam se da se Isus Krist želio predstaviti, jer početak evanđeoskoga odlomka glasi: „Ja sam pastir dobri…“, a da ga nitko nije pitao niti tko je on, niti što je po zanimanju, niti odakle dolazi. Da, tako to zvuči ako ostanemo samo na danas pročitanom ulomku iz Ivanova evanđelja. Međutim, ako pročitamo samo nekoliko stranica prije ovoga našega današnjega teksta, vidjet ćemo da Isus ima itekako razloga da se predstavi, da kaže tko je on, odakle dolazi, tko ga je poslao i koja mu je uloga dana u njegovu životu. Naime, Isus je navješćivao kraljevstvo Božje propovijedajući Radosnu vijest i pri tom činio razna čudesa. Mnogi slušatelji divili su se njegovim riječima, čudili znamenjima koja je činio, a oni kojima je pomogao, koje je ozdravio, oni su ga nadasve slavili i hvalili. Međutim, Isusove propovijedi, njegova čudesa, njegov način života nije se dopao baš svima. Isusova pojava u narodu nije se svidjela pismoznancima, farizejima, vođama naroda jer su u njemu vidjeli onoga koji ugrožava njihov položaj, njihov ugled u narodu, a vjerski predstavnici su ga gledali kao onoga koji krši subotu – dan Gospodnji, a kada za sebe kaže da je Sin Božji, onda je on i Bogohulitelj. Isusov govor Židovima da ga je poslao Otac nebeski, dakle, da je Bog njegov Otac, toliko je razljutilo Židove da su ga onako s prijezirom upitali: „A tko si ti?“ Ma, tko si ti, čovječe da tako govoriš, praviš se sinom Božjim i tako nešto radiš.
Osim toga, Isus, neposredno pred izjavu: „Ja sam pastir dobri…“ ozdravlja čovjeka slijepa od rođenja i to subotom, dakle, na dan Gospodnji, što je Židove još više razljutilo. Ovaj čin, vraćanje vida slijepcu, potakao je i Isusove učenike da ga pitaju: „Učitelju tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?“ Isus odgovara: „Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja.“ Osim Isusovih učenika i susjedi su se pitali je li uopće to onaj slijepac ili je netko drugi da bi na kraju pitali samog njega, a on im odgovara: „Da, ja sam!“ I farizeji su ga željeli čuti pa je odveden k njima, a oni su ga pitali tko ga je i kako izliječio. On im je na sve odgovarao priznajući da je onaj koji ga je ozdravio prorok. Farizeji su pitali i roditelje ovoga sretnika koji rekoše: „Punoljetan je, njega pitajte!“ A kada su ga izbacili iz sinagoge prišao mu je i Isus koji ga je pitao vjeruje li u Sina Čovječjega, a čovjek mu odgovori: „Vjerujem, Gospodine!“
Da, braćo i sestre, mnogi vjeruju u njega. Među one koji u Isusa Krista vjeruju ubrajamo se i mi. Ali, mnogo je i onih koji pitaju: „A tko si ti?“ Ovo je jedno kratko pitanje koje mnogi postavljaju Isusu od njegova dolaska na zemlju do dana današnjega.
Isus je, nalazimo u Ivanovu evanđelju, zavisno o kojoj je prigodi i tko su bili njegovi slušatelji, za sebe govorio: „Ja sam svjetlost svijeta; Ja sam kruh života; Ja sam uskrsnuće i život; Ja sam put, istina i život; Ja sam vrata ovcama…!“, a današnji evanđeoski ulomak započinje Isusovom izjavom: „Ja sam pastir dobri!“ Ovo Isusovo: „Ja sam pastir dobri“ očitovalo se na ovom slijepcu od rođenja. On ovom izjavom i činom ozdravljenja ovoga čovjeka želi pokazati svima koliko ljubi čovjeka, koliko ljubi onoga maloga, neznatnoga, anonimnoga čovjeka, čovjeka koji se nalazi u nekom mnoštvu, koji nije prepoznatljiv, koji sjedi negdje na rubu i prosi. Isus je uzeo sliku dobrog i pravog pastira da bi pokazao kako on voli čovjeka. Voli ga i poštuje, za ljude se žrtvuje na sličan način kako to radi dobri pastir za svoje ovce. Isus je došao radi čovjeka, posebno radi onoga koji je izgubljen, radi grešnika. On takve traži i za njih se žrtvuje, za njih daje svoj život. Pravi pastir ne ponaša se kao najamnik. Pravi pastir čuva svoje ovce. Isus nije najamnik. On gleda na svakog od nas, kao na svoje. On ide za onim izgubljenima.
Braćo i sestre, da je kojim slučajem Isus naš suvremenik, da živi danas, ovdje s nama u našem gradu s kojim bi se on zvanjem ili zanimanjem usporedio? S pastirom sigurno ne. Ne bi li Isus danas rekao da je on dobri liječnik, dobra medicinska sestra u COVID-bolnici? Ili bi možda uzeo za sebe sliku jednog učitelja ili dobre učiteljice, dobre tete u vrtiću ili jaslicama koji s maskama na licu pomno paze na svoje učenike, djecu koja su im povjerena. Vjerujem, braćo i sestre, da bi se danas Isus poslužio svakom slikom nekog dobrog djelatnika bez obzira na njegovo zvanje i zanimanje. On bi se usporedio sa svakim koji se žrtvuje za drugoga. Zanimljivo, da se Isus nije poslužio slikom nekog vjerskog službenika iz svoga vremena. Možda ne bi ni danas, nego slikom tzv. malih i jednostavnih ljudi.
Molimo Gospodina da svojoj Crkvi dade takvih svećenika, redovnika i redovnica, takvih kršćana-vjernika da bi Isus mogao reći: Ja sam dobri svećenik, redovnica, redovnik. Ja sam dobri liječnik, učiteljica, zemljoradnik, djelatnik Crvenoga križa, volonter… u mjestima porušenih potresom. Ja sam svaki onaj djelatnik koji se žrtvuje za dobro svakog čovjeka.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Iv 10, 11-18

U ono vrijeme: Reče Isus:
»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«