Najnovije vijesti
Naslovnica / IZ ŽIVOTA ŽUPE / Hodočašće u Italiju, treći dan – drugi dio (23. travnja 2019.)

Hodočašće u Italiju, treći dan – drugi dio (23. travnja 2019.)

Hodočašće u Italiju, treći dan
Drugi dio (23. travnja 2019.)

Treći dan hodočašća u Italiju nastavljen je u poslijepodnevnim satima obilaskom Venecijanskog trga (Piazza Venezia). S Trga su hodočasnici ušli u Via del corso, a to je zasigurno najpoznatija rimska ulica, koja mnogovrsnim sadržajima privlači mnoštvo posjetitelja iz dana u dan. Nakon nekoliko minuta ugodne šetnje ulicom koja je dobila naziv po konjskim utrkama, hodočasnici su skrenuli prema crkvi Sv. Ignacija Loyolskog. Ljepota i grandioznost barokne umjetnosti i u suvremeno vrijeme uzdiže duše Bogu, a ta crkva bijaše prigoda da se hodočasnici podsjete na značenje baroknog stila u povijesti Katoličke crkve. Nakon obilaska crkve posvećene utemeljitelju Družbe Isusove, hodočasnička grupa krenula je prema obližnjem Pantheonu, kojega je dao sagraditi Marko Agripa u čast cara Hadrijana. Taj drevni rimski hram – izvorno posvećen svim bogovima – danas je kršćanska bogomolja, crkva posvećena Djevici Mariji, kraljici mučenika.
Vrijeme je brzo prolazilo a 53-je hodočasnika – većinom iz Šibenika, uputilo se sa svojim vodičima prema Fontani di Trevi, najpoznatijoj svjetskoj fontani. Neki od njih ubacili su i pokoji novčić, uz želju da se što prije vrate u Rim. Grupa se potom uputila prema jednom od najpoznatijih rimskih trgova, a to je Piazza di Spagna; trg koji je naziv dobio po španjolskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici. S molitvom na usnama muževi i žene iz grupe upravljali su pogled prema kipu Bezgrješne Djevice, koji se nalazi na velebnom stupu – neposredno do španjolskog veleposlanstva. Nedaleko se nalaze svjetski poznate stepenice, čiji je točan naziv Scalinata della Santissima Trinità. To mjesto bijaše prigoda da hodočasnici zapjevaju, a u pjevanju su im se pridružila i jedna talijanska grupa. Vodiči su uskoro odredili pauzu od 1,5 sat, a što su mnogi iskoristili za ugodnu šetnju i čašicu razgovora.
Nakon predaha, nastavili su obilazak srca Vječnoga grada, a Via del Corso malo-pomalo vodila je hodočasnike prema Narodnom trgu (Piazza del popolo). Tu se grupa okupila pod obeliskom, koji se nalazi u središnjem dijelu Trga. Mogli su čuti o bogatoj povijesti mjesta na kojem se nalaze, a osobito je bilo zanimljivo slušati o hrvatskim hodočasnicima koje je veliki Dante Alighieri vidio upravo na tom mjestu i opisao njihovu pobožnost u svojem remek-djelu Božanstvena komedija.
Oko 19 sati hodočasnici su autobusom krenuli u Hotel Jonico, gdje su smješteni za vrijeme boravka u Rimu.