Najnovije vijesti
Naslovnica / PROPOVIJEDI / Isus – trs, mi – loze (5. uskrsna nedjelja – B)

Isus – trs, mi – loze (5. uskrsna nedjelja – B)

Vinogradar, trs i loza. Za Isusa je Otac nebeski vinogradar. On, Isus, je trs, a svi smo mi loze na trsu. Isus opet donosi poznatu sliku iz života svoga vremena da bi ljudima približio sliku kraljevstva Božjega i Božju ljubav prema čovjeku, odnosno važnost naše povezanosti s Bogom, nas kao loza povezanih s trsom, s Isusom Kristom koji je naš „Put, istina i život“. Da bismo bili s Bogom Ocem povezani moramo biti nakalemljeni, dakle, usko povezani s Isusom. Ovu sliku o vinogradaru, trsu i lozi možemo nazvati „sveti trokut ljubavi.“ Pravi vinogradar s ljubavlju pristupa trsu i poznaje svaku lozu na njemu. Vinogradar s ljubavlju broji grozdove, dakle, plod na svakoj lozi. Vinogradar, trs, loze i na njima grožđe, taj slatki plod i konačno vino nosi u sebi nešto mistično, tajanstveno, a opet tako jednostavno, prirodno, otvoreno, veselo i jedno s drugim usko povezano. Već u Starom zavjetu Bog preko proroka naziva izabrani narod svojim vinogradom. Vinograd je nešto posebno, vrlo je zahtjevan, a rad dugotrajan i naporan. Nije samo za jednu godinu. Iako mu je rok trajanja ograničen, kao i sve drugo ovozemaljsko, ipak je vinova loza jako dugovječna biljka koja donosi svake godine izvrsno sezonsko voće, te na kraju ono najvažnije – rujno vino. Vino kao dobra kapljica u svakoj prigodi, a posebno u društvu prijatelja zbližava i povezuje ljude. To je pokazao Isus Krist na svojoj Posljednjoj večeri kada je rekao svojim učenicima: „Uzmite i pijte, ovo je krv moja…“ Isus ulazi u naš život. Njegova krv teče našim žilama. Isus je želio biti svojim učenicima radost i veselje, želio je da to piće koje daje učenicima, kao i svima onima koji to budu pili, bude za život vječni. Ono što je Isus učinio na Posljednjoj večeri zatražio je od svojih učenika govoreći: „Ovo činite meni na spomen!“
Možda se pitamo zašto je Isus uzeo baš vino kao piće za svoju Posljednju večeru. Naravno da ga je uzeo iz razloga kojeg smo naveli u prethodnoj rečenici, ali, i zato što je to bio običaj u njegovu narodu piti vino za posebne prigode, posebno za vrijeme svečanih ručkova i večera. Ali, vjerujem i zato što je vino plod dara Božjega i plod vrijednih ljudskih ruku. Dobiti dobro, vrhunsko vino, osim truda iziskuje znanje i ljubav. Isus želi biti hrana i piće svojim učenicima. Ništa nas ne može povezati i učiniti tako bliskima s Kristom kao hrana i piće, a to je euharistija. Vino se ne pije da bi se utažila žeđ nego da se uživa. S čašom vina se nazdravlja, zahvaljuje, izražava želja dobrog zdravlja i dugog života. Uživati u vinu znači biti zahvalan Darovatelju svega dobroga, biti zahvalan Bogu i ljudima. Isus na Posljednjoj večeri uzima čašu i izriče Bogu zahvalnu molitvu. Tu zahvalnu čašu dijeli svojim učenicima da i oni budu jedno kao što su On i Otac nebeski jedno.
„Ja sam istinski trs, a vi loze!“ Ovim riječima Krist izražava svoju bliskost s učenicima. Već u Starom zavjetu Bog to isto čini govoreći da je njegov izabrani narod njegov vinograd na kojega on posebno pazi, ali isto tako očekuje od svoga vinograda slatki plod a ne vinjagu. Međutim, narod se iznevjerio. Nije donosio slatke plodove nego izrodio vinjagu. Stoga dolazi Božji Sin, Isus Krist, koji stvara jedan drugi vinograd, jedan drugi narod i tom drugom, novom narodu Isus kaže: „Ja sam istinski trs“, a svi vi ste loze. Isus je često uzimao sliku vinograda u svojim govorima narodu i učenicima. Sjetimo se njegova govora o vinogradaru koji poziva radnike u svoj vinograd, pa sve nagrađuje istom nagradom bez obzira na satove rada u vinogradu. Pa ona druga priča kada je gospodar poslao svoje sluge da mu donesu plodove iz njegova vinograda kojeg je povjerio vinogradarima. Međutim, vinogradari su poubijali sve sluge, a naposljetku i sina gospodareva misleći da će njima pripasti vinograd. Sve su to slikoviti govori Isusa Krista koji uvijek ima na umu kraljevstvo Božje, odnosno Boga koji je vinogradar koji očekuje plodove iz svoga vinograda.
Božji vinograd smo mi, odnosno Crkva. Da, Crkva – vinograd Božji – mi kršćani smo loze na trsu koji je Isus Krist. To je taj „Novi narod“, Božji narod, Crkva kao vinograd Božji. Svi smo mi loze na tom Trsu koji je Isus i od nas se očekuju plodovi, slatko grožđe, a to možemo biti i donijeti samo ako smo usko povezani s Isusom i to baš onako kako je loza povezana s trsom. Plod nije na trsu, nego na lozi. Trs daje snagu rasta. Trs je uska poveznica loze i vinogradara. Vinogradar gleda na lozu i očekuje plod na njoj. Svaka loza koja želi donositi roda mora biti povezana s trsom. Ali, isto tako svaka loza koja ne donosi plod siječe se i baca. Isus Krist, koji je trs želi da mi s njim kao loze budemo povezani baš onako kako je on – trs povezan s Vinogradarom – s Ocem nebeskim.
Budemo li intezivno živjeli svijest naše povezanosti s Isusom Kristom kao što su loze povezane s trsom lakše ćemo se nositi sa životnim problemima kojih je napretek. Našu vjeru, koja ponekad radi nedaća koje nas pogađaju slabi, možemo hraniti sokom života kojeg dobivamo od „Trsa“ koji je Krist. On nas drži, hrani i jača i samo s njim možemo biti plodni dobrim djelima. Samo s njim smo plodna loza koju „Vinogradar“ s ljubavlju gleda i obrađuje.
Stoga molimo Gospodina da budemo njegova plodna loza uvijek povezana s istinskim trsom Isusom Kristom s kojim onda možemo sve.

fra Josip Klarić

Evanđelje: Iv 15, 1-8

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.
Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«