Najnovije vijesti
Naslovnica / Malonogometni klub “Gospa vanka Grada – Šibenik”

Malonogometni klub “Gospa vanka Grada – Šibenik”

Ministranti 5Drugi vatikanski sabor (1962.-65.) preporučio je da se slobodno vrijeme koristi i za sportske aktivnosti jer pomažu očuvanju psihičke ravnoteže (usp. GS 61). Mladi ljudi sve manje vremena provode u prirodi, baveći se sportom i razvijajući vlastite sposobnosti i talente, a sve više vremena provode sjedeći pred televizorom i računalom. Nasuprot ovakvim učestalim ponašanjima, Crkva se aktivno uključuje i potiče potpun razvoj pojedinca.

Unutar naše župne zajednice već 11 godina djeluje malonogometna ekipa koja povezuje mlade s ciljem da  nogometni susreti budu sredstvo okupljanja i upoznavanja te zajedničkog djelovanja u korist naše Župe! Nogomet, sport kojeg svi volimo gledati i igrati, poslužio nam je kao poveznica, početna iskra za bolje upoznavanje, sklapanje prijateljstva, a zatim i za mnoge stvari i projekte koje su inicirali članovi ove župne zajednice!

igraSve je počelo na inicijativu nekolicine mladih, uz veliku potporu svećenika koji su druženja uz nogomet odlučili pretvoriti u nešto više i tako osnovali malonogometnu ekipu i prijavili se u Katoličku ligu “Sv. Nikola Tavelić”. Kao i svaki početak, i ovaj je bio težak, ali prijateljstvo i entuzijazam naših mladih  zaobišao je svaku zapreku i teškoću koja im se našla na putu te djeluje još i danas. Od 2015. godine u Župi okupljamo i dječake osnovnoškolce u Malonogometni klub Gospa vanka Grada-Šibenik, a igrat će u Top Tim futsal ligi za tiće i pionire u sportskoj dvorani na Meterizama.

Pozivamo sve koji misle da ekipi mogu pomoći igrački, materijalno ili na neki drugi način da se slobodno jave u župni ured gdje će dobiti potrebne informacije! Čekamo vas!

Cilj nam je djeci i mladima ponuditi novu dimenziju sporta oslobođenu nasilja, psovke i dopinga, razvijati zajedništvo među mladima te potaknuti bolju suradnju između župnih zajednica.

MNK GOSPA VANKA GRADASport je općeljudsko dobro. On je jedan od najizrazitijih oblika čovjekove kreativnosti. Ljubav prema sportskom izrazu ljudskih sposobnosti, užitak u širenju granica ljudskih mogućnosti, spontanost i interes za ljudsku dramu što se odvija u sportskom natjecanju, daju sportu poseban potencijal, što je posebno bitno za djecu i mlade. Za njih su igra i sport izraz života.

I ove je godine kao i mnogo puta dosad u Katoličkoj malonogometnoj ligi „Sveti Nikola Tavelić“ sudjeluje malonogometna ekipa Župe Gospe van Grada. Ligom se, kroz zajedničko druženje i natjecanje, želi približiti prilično zapostavljeni uzrast mladih u životu župne zajednice, što je vrlo bitno za samu župu iz koje mladi nogometaši dolaze kao i za njihov osobni vjerski i općeljudski razvoj. Cilj lige je i zbližavanje i upoznavanje mladih  s nogometašima iz drugih župa biskupije, stvaranje novih prijateljstava, ali i pokazivanje i dokazivanje sportskih vrijednosti i talenata kroz pošteno natjecanje i dobru igru. Sport ispunjava ljudsku težnju – osobito mladenačku – da se iskažeš, da uvjeriš sebe i druge kako nešto vrijediš, da budeš pobjednik. Sportski ideal je – biti pobjednik, i to ne samo nad prostorom i daljinama, nad vremenom i zaprekama, nego i nad samim sobom, tj. nadvisiti samoga sebe. Odgojni učinci sporta ne mogu se zanijekati, npr. da razvija i usavršava tjelesne organe i sposobnosti: snagu, izdržljivost, zdravlje… Zatim duševne sposobnosti: odlučnost, sabranost, spretnost, brzinu, ustrajnost, točsportnost, snalažljivost, inteligenciju, predviđanje…, te doprinos etičkim vrjednotama: druženje, poštenje, plemenitost, fair play, svladavanje, discipliniranost i skromnost, itd.

Svi članovi ekipe pokazuju veliki duh i želju za poštenom igrom, a ako bude moguće, žele i dobar rezultat. Nadamo se da će naši nogometaši, uz Božju pomoć, uspjeti predstaviti našu župu kao sredinu poštenih i jako vrijednih igrača i vjernika.

Odgovori