29. nedjelja kroz godinu B 2021.

Evanđelje:

Mk 10, 35-45

Sin Čovječji došao je da život svoj dade kao otkupninu za mnoge.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu:

»Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.«

Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im:

»Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«

Riječ Gospodnja.

 

Homilija

Pitanje prvih mjesta, drugovanje s uglednim osobama, prijateljevanje s političkim ili crkvenim moćnicima, fotografiranje s tzv. estradnim zvijezdama – glumcima, pjevačima, športašima – samo su neke od  ljudskih  osobina našega vremena. Međutim, nije to samo karakteristika našega doba. Kako čujemo u današnjem evanđelju svu svoju ljudskost takvih osobina pokazala su dvojica braće – Jakov i Ivan – iz reda Isusovih apostola koji su se odvažili Isusa moliti: „Daj nam da ti u slavi tvojoj sjedimo jedan zdesna, a drugi slijeva.“ Oni, dakle, žele prva mjesta, žele vidjeti i biti viđeni. Očito  da nije nitko na to imun. Već od Adama traži se cjepivo protiv ljudske taštine ali još nije pronađeno. Osim onih koji teže biti na prvim mjestima s uglednim i poznatim osobama, ima i onih u društvu i Crkvi koji su već zauzeli prva mjesta, pozicije vlasti i moći, a ponašaju se tako da nitko drugi ne može s njima osim onih koje oni odaberu i to po svojim kriterijima. Obično takvi, kako oni prvi tako i ovi drugi, ne žele nikakve promjene u društvu ili Crkvi, u zajednici ili nekoj manjoj ili većoj ustanovi, u nekom klubu itd.

Hvala Bogu što se papa Franjo, nadahnut Duhom Svetim, u prošlu nedjelju, 10. listopada odvažio učiniti jedan veoma važan korak u Crkvi otvarajući Sinodalni put Crkve koji će trajati sve do 2023. godine. Ovaj papin korak možemo nazvati  „malim koncilom“ za Katoličku Crkvu kojoj treba obnova. Naime, papa je Franjo pozvao sve članove Crkve: biskupe, svećenike, redovnice i redovnike, vjernike laike, dakle, sve katolike da sudjeluju na ovom Sinodalnom putu svojim savjetima, molitvama, susretima, slušanjem da bi se dobro i ispravno moglo  razlučivati.

Vratimo se današnjem evanđelju i onoj dvojici braće koja su zatražili prva mjesta do Isusa. Iz kojih razloga traže za sebe prva mjesta? S kojim su očima gledali na Isusa i njegova propovijedanja, čudesa i njegov život? Kako su se uopće mogli odvažiti tako nešto moliti onoga koji je živio kao onaj koji služi, koji je hvalio malene i djecu, koji se družio s grešnicima i odbačenima, koji je pozivao sve na obraćenje i vršenje volje Očeve? Zašto im nije palo na pamet moliti Isusa da mogu liječiti bolesnike, da mogu pomoći gladnima u njihovoj nevolji, da mogu služiti drugima? Ne! „Daj nam da ti u slavi tvojoj sjedimo jedan zdesna, a drugi slijeva.“ Očito su htjeli uživati u društvu poznate i priznate osobe bez truda i muke. „Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?“ , kaže im Isus. Jakov i Ivan bez oklijevanja odgovoriše: „Možemo.“ Moćnici ovoga svijeta bi na Isusovu mjestu sigurno nakon njihova odgovora rekli: „Dobo, može.“ Međutim, Isus odgovara drugačije. On ne želi preuveličati svoj položaj i moć. Ne, On to prepušta volji Očevoj, volji Onoga koji ga je poslao na svijet. Ja ne dijelim prva mjesta. Nisam vlastan dati, kaže Isus – „to je onih kojima je pripravljeno.“ Drugim riječima rečeno: Svaki će dobiti svoje mjesto, po svojoj zadaći, po svojoj sposobnosti i mogućnosti i to voljom Božjom.

Evanđelje donosi još jednu ljudsku  karakteristiku, a to je zavist, gnjev i srdžba koju pokazuju ostali apostoli kojima je zasmetala molba ove dvojice braće. Sama pomisao da netko može biti ispred, prvi, prije mene nije prihvatljiva. Ali, kao što je Isus imao odgovor za dvojicu braće, ima ga i sada za ostale apostole. Isus ih uči poniznosti. Odvraća ih od ovladavanja drugima, od onog biti prvi i vladati. Upućuje ih na pravi i jedini ispravni put, a to je put služenja. Ne ponašajte se kao vladari ovog svijeta. Oni traže vlast i prva mjesta. Vi tako nemojte. Budite poslužitelji jedni drugima. Isus ih upućuje na Sina Čovječjega, na sebe. U Sina Čovječjega treba se ugledati. On, ne samo da služi ljudima, on se žrtvuje za drugoga, umire za druge, za mnoge. S ovim Sinodalnim putem papa Franjo približava se Isusovoj želji pa moli da se Crkva oslobodi onoga svjetovnoga i prihvati put Radosne vijesti. Nažalost, nisu svi članovi Crkve s odobravanjem pozdravili ovaj Papin čin. Naprotiv, oni strahuju  kako će vjernici laici ugroziti hijerarhijski ustroj Crkve. Kamo sreće da se uruši sve ono svjetovno u Crkvi, kao i sve ono klerikalno koje priječi da dopre Božja riječ do svakog čovjeka, do svakog stvorenja Božjega, da Crkva putuje put svekolike obnove.

 

fra Josip Klarić

NOVO NA STRANICI

VIŠE:

Župne obavijesti (od 3. d...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 25. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 18. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 11. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...