31. nedjelja kroz godinu B 2021.

Mk 12, 28b-34

Ovo je prva zapovijed. Druga je pak ovoj slična.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme:

Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: »Koja je zapovijed prva od sviju? «

Isus odgovori: »Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! »Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih. «

Nato će mu pismoznanac: »Dobro učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga – više je nego sve paljenice i žrtve. « Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio reče mu: »Nisi daleko od kraljevstva Božjega! « I nitko se više nije usuđivao pitati ga.

Riječ Gospodnja.

Homilija

Puno je stvari u našem životu koje  nama se čine važne odnosno nevažne i zato uvijek stojimo pred jednim izborom. Spoznati i izbrati ono najvažnije, ono što nam je na prvom mjestu, ono bez čega ne možemo iziskuje  napor i odlučnost. Svaki  dan kao  stojimo pred nekim izborom i  nalazimo se u šumi raznih ponuda. Stoga nije ni čudo što često puta krivo izaberemo. Ali, nije to tako strašno ako se to odnosi na izbor obuće, odjeće, na izgradnju kuće ili kupovinu stana  ili inače na izbor nekih materijalnih stvari. Ali, kada stojimo pred izborom prijatelja, prijateljice ili što je još važnije, kada se odlučujemo za izbor zvanja ili zanimanja, a posebice za izbor ženidbenoga druga, onda stojimo pred velikim i važnim odlukama koje nas prate čitav život.

A što tek onda reći koliko je važan odabir i odluka kada stojimo kao ljudi, kao vjernici pred izborom životnoga puta, pred odabirom krajnjega cilja!

I konačno, nama i kao ljudskim bićima, a i kao vjernicima, ostaje pitanje svih pitanja, a ono glasi: koji je uopće smisao moga života i koju ulogu Bog igra i mome životu? Tko ili što nam je na prvom mjestu? Ova pitanja prate čovjeka svih vremena. Zašto? Naravno zato što svaki čovjek u svojoj nutrini želi naći ili dati svome životu smisao, a život je tako kratak da nema smisla gubiti se u banalnim stvarima.

Pred sličnim pitanjem bio je i pismoznanac iz današnjeg Markova evanđelja koji  kao pravi vjernik i izvrsni poznavalac Pisam, stojeći pred šumom propisa, zakona i zapovijedi pita Isusa: „Koja je zapovijed prva od sviju?“ Očito čovjek ima problema i na svoj život gleda ozbiljno. On se nije htio gubiti u šumi nevažni stvari. Tražio je ono pravo, ono što će ga ispuniti, odnosno što će njegovu životu dati puni smisao. Isus je sigurno znao tko je taj čovjek koji ga pita i zato ga kao poznavatelja  Pisma upućjuje uprvao na Božju riječ pa kaže: „ Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.“

Iz Isusova odgovora čitamo kako Isus čitavi ljudski život vidi kao odnos, kao „trojstvo-trokut“ : ja, Bog i moj bližnji, kao život ljubavi. Isus, ako tako smijemo reći, preslikava međusobnu ljubav samoga Trojedinoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga, i na čovjeka. Temelj našega života mora biti ljubav: ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Sve drugo u odnosu na ovo je nevažno. Isus ide uvijek u samo srce stvari, ukazuje na ono bez čega je svaki ljudski život promašaj. Isus nam pomaže da ne promašimo naš život, da se ne izgubimo u „gustoj šumi ljudskih zavrzlama“ koju smo sami zasadili i iz koje ne vidimo izlaza. Isus je i došao na svijet samo zato da nas izvuče iz šume grijeha na put ljubavi prema Bogu i čovjeku. Na prvom mjestu Bog, a onda odmah čovjek.

Mi danas nemamo sreću koju je imao pismoznanac iz Markova evanđelja da bismo mogli Isusa uživo pitati: „Koja je zapovijed prva od sviju?“ Međutim, to nas ne treba smetati jer bi Isus i nas danas uputio upravo na Božju riječ koju mi svake nedjelje slušamo. U Božjoj riječi, u evanđelju, nalazimo Isusovu zapovijed ljubavi kako prema Bogu, tako i prema čovjeku. Odgovaramo li mi Isusu: „Dobro, učitelju! Po istini si kazao: Bog je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti…i bližnjega kao sebe samoga…“ Vjerujem da će tada  svakom od nas Isus reći: „Nisi daleko od kraljevstva Božjega!“ A kraljevstvo Božje je naš cilj. Do ovoga cilja se dolazi putem ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Fra Josip Klarić

NOVO NA STRANICI

VIŠE:

Župne obavijesti (od 3. d...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 25. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 18. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 11. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...