Mala Gospa – Rođenje Bl. Dj. Marije

Župa Gospe vanka Grada i ove godine proslavila je svoju Zaštitnicu. Ususret našoj nebeskoj Majci koračali smo Devetnicom te se tako duhovno pripremali za svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije –  za Malu Gospu u bogatstvu Božje riječi.

Devetnica je odzvanjala moljenjem krunice, pjevanim litanijama, euharistijskim slavljima kojima su predsjedala i propovijedala tri vrsna prpovjednika  Svaki po tri dana nadahnuto su govorili o svetopisamskoj ulozi Marije u povijesti spasenja. Prvi, fra Šimun Bilokapić, približio nam je Mariju u svim njezinim ulogama. Istaknuo je Mariju kao poniznu službenicu, kao Majku utjelovljenje Riječi, Majku posrednicu, Mariju kao suotkupiteljicu, Ženu jake vjere, nade i ljubavi koja se ne umara privlačiti svoju djecu srcu svoga Sina.

Drugi, fra Ivan Marija Đuzel, redovnik-franjevac mlađe genercije na svoj veoma osebujan način je govorio o iskustvu pronalaska Krista. Marija je taj put, staza po kojoj se dolazi do cilja, do Boga. Sve treba ostaviti da bi dobio Isusa Krista. Zadivljujućom lakoćom i jednostavnošću izražavanja  mnogim vjernicima otvorio je novi  pogled i dao poticaj na promjenu uhodanog vjerničkog života – od navike do istinskoga življenja vjere – po Mariji k Isusu. Pozivao je da nasljedujemo Mariju kako bismo i mi mogli Bogu reći naš „Da“, da volji Božjoj – poput Marije i da tako otkrijemo skriveno blago na putu k vječnoj Gozbi ljubavi. Govorio je fra Ivan Marija o pet kamenova koji suobličavaju naš život životu Kristovu, a to su: svakodnevna euharistija, svakodnevno moljenje krunice, mjesečna ispovijed, post srijedom i petkom, te čitanje riječi Božje – biti živo evanđelje.

Treći propovijednik, fra Ante Akrap, također je snažno i uvjerljivo govorio o nasušnoj potrebi obraćenja, o preuzimanju odgovornosti u vjerničkom životu. Vrlo zanimljivo, snažno i duboko je zaorao  u Božju njivu i sijao u naše duše Kristov nauk. Činio je to na jedan veoma osobit način, kao u glazbi, izmjenama „fortissima“ i „pianissima“. Želio je probuditi uspavani duh i zaraznu ravnodušnost. „Tvrd govor“, ali i lijek protiv svakog malodušja.

Na uočnicu svetkovine Male Gospe, nakon sv. mise, dva su mlada talentirana umjetnika, pjevač-bariton, Stipan Režić i Tedi Trkulja, klavir, priredili nezaboravan koncert u crkvi Gospe vanka Grada. Iz njihova programa želim posebno istaknuti pjesmu „Zdravo da si, o Marijo“ (I. Muhvić) kojom su oduševili sve prisutne i otvorili srca za jedinstvenu i veličanstvenu svetkovinu Rođenja Bl. Dj. Marije.

Na svetkovinu naše Zaštitnice slavlja svetih misa bila su  u 8, 9:30 i 11 sati koje su slavili župnik fra Filip, kapelan fra Nikola i fra Josip. Iako je radni dan mise su bile dobro posjećene. Svečana večernja sveta misa bila je poseban doživljaj. Za razliku od prijašnjih godina slavlje svete mise slavili smo ispred crkve, a ne kao do sada s bočne strane. Samo ozračje bilo je predivno. Oltar ispred glavnoga ulaza u crkvu, a veliko mnoštvo  vjerničkoga  puka ispunilo je prekrasni park u kojem dominira kip sv. Franje i fontana-zdenac s ribicama i kornjačama. Promjena mjesta slavlja večernje svete mise bio je pun pogodak. Šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić zanesen predivnim ambijentom dao je prepoznatljiv pečat ovogodišnjoj proslavi Marijinog rođendana svojom nadahnutom homilijom u kojoj je posebno naglasio što znači biti otvoren za Božje planove kako za pojedinca tako i za naše obitelji. Biti otvoren Božjem planu poput Marije znači znati nositi i svoje muke i svoje križeve gdje će Bog na kraju ipak sve okrenuti na dobro. Ako Bog vodi  putove našega života tada ćemo imati mir u svom srcu, tada ćemo biti pomireni s Bogom kao i sa svakim našim bratom čovjekom.

Mnoštvo svijeta koje je sudjelovalo u Devetnici, a posebno vjernicima dobro ispunjen Gospin park ispred crkve na večernjoj  misi, na svetkovinu Male Gospe, znak je nade za još jaču i odaniju  vjernost  Hrvata Bogu i Mariji – kraljici Hrvata, našoj odvjetnici i zagovornici, pomoćnici kršćana i Majci Crkve.

tekst: Gordana Ležaja

foto: Ivo Kronja

 

NOVO NA STRANICI

VIŠE:

Župne obavijesti (od 14. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 24. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 17. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...

Župne obavijesti (od 10. ...

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBA...